Sommartips för matavfallet

Nu stundar sommaren och varma dagar. Här får du några tips på vad du kan tänka på för att undvika oönskad lukt och otrevliga insekter i matavfallsinsamlingen.

Gröna påsen – undvik lukt och håll ditt kök väldoftande

Låt matresterna rinna av ordentligt i vasken innan du lägger dem i påsen. Matrester som lätt luktar illa, till exempel räkskal, kan du skölja i kallt vatten. Du kan också frysa in resterna och ta fram det när det är dags för hämtning. Byt påse ofta och knyt påsen ordentligt med dubbelknut – så länge flugorna inte kommer åt matresterna kan de inte lägga ägg.

Smarta tips för ditt sopkärl!

Placera ditt kärl svalt mellan tömningarna – gärna i skuggan om du har möjlighet.
Spola av kärlet på gräsmattan när det är tömt och låt det torka innan du använder det igen.
Stryk eller spraya gärna lite ättika & vatten inuti kärlet för att hålla lukt och flugor borta.

Luktar kärlet extra illa?

Vid behov kan du spola ur kärlet och tvätta det med en blandning av lika delar ättika och vatten. Tänk på att du inte får hälla ut denna blandning i dagvattenbrunnen. Häll det istället på grus eller gräsmatta. Låt sedan kärlet torka helt innan du använder det igen.

Tips! Har du problem med bananflugor?

Ta en kopp eller ett glas (gärna samma form som en konjakskupa). Häll i 2 msk vinäger, 1 msk sirap och några droppar diskmedel. Ställ sedan glaset i närheten av det ställe där bananflugorna finns. Tänk också på att hålla fruktskålen fri från gammal frukt.