Förpackningar & tidningar

Alla förpackningar ska vara tömda och rengjorda. Förpackningar med olika material ska delas. Om det inte går att dela de olika materialen; sortera förpackningarna efter det tyngsta materialet.

Plastförpackningar

Plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt), chipspåsar, frigolit.

En påse med aluminiumskikt på insidan, är det en plast- eller metallförpackning?
Knyckla ihop förpackningen. Behåller den formen sorteras den som en metallförpackning, vecklar den ut sig sorteras den som plastförpackning.

Frigolit räknas också till plastförpackningar. Frigolittråg till kött och fisk ska alltså läggas i behållaren för plastförpackningar.

Pappersförpackningar

Pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, sockerpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor från TV, stereo, möbler mm.

En mjölk-, yoghurt-, juiceförpackning med skruvkork av plast sorterar du på samma sätt som om när det inte finns en skruvkork. Enda skillnaden är att du skruvar av själva korken och lägger den i behållaren för plastförpackningar. Plastdelen som sitter fast i förpackningen kan sitta kvar. Den separeras senare bort från pappret i återvinningsprocessen.

Vik ihop och platta till pappersförpackningen, så tar den mindre plats. Du kan även lägga mindre förpackningar i större. En tom mjölkförpackning rymmer minst fem ihopvikta.

Metallförpackningar

Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, penseltorra målarburkar (torra och urskrapade).

Lämna alla metallförpackningar till återvinning. Även små, till exempel kapsyler, lock, folien på crème fraiche-burken och skruvkorkar. Alla förpackningar är viktiga.

Kläm ut så mycket du kan ur metalltuber, låt korken sitta på så det inte börjar lukta illa, och lämna tuben i behållaren för metallförpackningar. Plastkorken förbränns och ger energi när metallen smälts ner.

Tidningar / returpapper

Dags- och veckotidning, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, skriv-/ritpapper och pocketböcker.

Ta bort plastomslag runt tidningar och reklam och lämna dessa som plastförpackning. Häftklamrar, spiraler och dylikt behöver du inte ta bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.

 

Glasförpackningar

Flaskor och burkar. Färgade och ofärgade glasförpackningar sorteras var för sig.

Skruvkorkar av metall ska inte sitta kvar på flaskorna, men ringen som är kvar efter korken kan dock sitta kvar. Flaskhalsarna avskiljs, och metallringarna återvinns separat.

 

Hur noga behöver jag göra rent förpackningar?

Förpackningarna behöver inte vara kliniskt rena. Det räcker att du sköljer bort det värsta, för hygienens skull. För många förpackningar räcker det att tömma och skaka ur, till exempel ett pastapaket.

Kladdiga förpackningar och de som innehåller matrester rengör du med vatten. Ett tips är att avsluta handdiskningen genom att göra ren förpackningar i det använda diskvattnet.

Varför ska jag inte lägga kuvert i pappersinsamlingen?

Kuvert, post-it och andra pappersprodukter som innehåller lim slängs i hushållssoporna efter som limmet ställer till problem vid återvinning av pappret.